dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Lekki indyk na zielono

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Roladki z piersi indyka z zielonymi warzywami

Lekki indyk na zielono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki indyk na zielono

 

  • 50 dag fileta z piersi indyka
  • 1 nieduża cukinia
  • 5 dag rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag mozzarelli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Lekki indyk na zielono
Cukinię umyłam i pokroiłam w „wstążki” przy pomocy noża do warzyw. Umyte i wysuszone mięso pokroiłam w kotlety, grubości ok. 1,5 cm i rozbiłam delikatnie tłuczkiem. Czosnek przecisnęłam przez praskę i roztarłam z oliwą i odrobiną soli. Ser pokroiłam na ok. 3 cm kawałki. Rukolę umyłam, wysuszyłam i wymieszałam z czosnkiem przygotowanym jak wyżej. Plastry cukinii ułożyłam na desce, tak, aby brzegi zachodziły na siebie, a całość utworzyła dywanik mniej więcej wielkości rozbitego kotleta. Na tak przygotowanym podkładzie ułożyłam mięso, które lekko posoliłam i popieprzyłam. Następnie ułożyłam rukolę i kawałki sera. Całość zawinęłam i spięłam wykałaczkami. Tak samo postąpiłam z resztą składników – wyszły mi 4 roladki - wszystkie ułożyłam w rondlu, posypałam solą i pieprzem i obłożyłam kawałeczkami masła klarowanego. Wszystko podlałam szklanką gorącej wody, przykryłam i gotowałam 30 minut na średnio nagrzanym palniku. Gotowe roladki pokroiłam i podałam z ryżem.
Lekki indyk na zielono
Rozbite kotlety ułożyłam na wstążkach cukinii
Lekki indyk na zielono
Na mięsie położyłam rukolę i kawałki mozzarelli
Lekki indyk na zielono
Całość zwinęłam w rulonik i spięłam wykalaczkami
Lekki indyk na zielono
Roladki dusiłam z odrobiną masła klarowanego przez pół godziny

Tagi:

cukinia indyk