annamaria

annamaria

Szef Kuchni
[Przepisów: 75]

Lekki tort z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nie ma nic lepszego od torciku owocowego :)

Lekki tort z owocami

Składniki:

Lekki tort z owocami

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej

 

  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25g żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

 

  • pół kilograma owoców sezonowych (malin, truskawek, jagód, borówek)

Sposób przygotowania:

Lekki tort z owocami
BISZKOPT: 5 jajek ubić z cukrem na gładką i jednolitą masę, następnie dodać mąkę przesianą przez sito i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 150 stopni.

Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę wsypać do zimnej wody, kiedy "napęcznieje" podgrzać i rozpuścić; lekko wystudzić (ciągle mieszając żeby nie powstały grudki). Powoli wlewać do ubitej kremówki ciągle mieszając. Wrzucić umyte owoce i wymieszać. Wylać na wystudzony biszkopt. Schłodzić w lodówce.