aneta223

aneta223

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne :D Tym razem szybki i sycący obiad z wykorzystaniem dobrej mrożonki i mięska z udźca indyka- tak dla odmiany:). Tłuszczu niewiele, za to dużo warzyw i białka.

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem

Składniki:

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem

 

  • 1x Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną - Warzywa na patelnię Hortex
    Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez kości (do kupienia w Tesco)

  • - 1 mrożone warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex
  • 200 g (2 woreczki) ryżu w 3 kolorach (Sonko)
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • mielona słodka papryka
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku


  • Na marynatę:
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kolorowy ryż z warzywami i indykiem
Mięso przygotowałam sobie dzień wcześniej, by ładnie przeszło aromatami marynaty oraz by następnego móc dnia szybciutko przygotować obiad. Indyka dokładnie oczyściłam, pokroiłam w małą kostkę i starannie obtoczyłam w marynacie. Przenocował w lodówce pod przykryciem. Warzywa na patelnię lekko poddusiłam w woku do momentu pozbycia się kawałeczków lodu. Obsypałam je dołączoną do mieszanki przyprawą, dodałam 1-2 łyżki oleju rzepakowego, sos worcestershire i chwilę poddusiłam. Dodałam ryż, zalałam dwoma szklankami wody i dusiłam wszystko razem przez 10 minut, w trakcie których podsmażyłam na patelni mięso z indyka (już bez dodatku tłuszczu). Po tym czasie dodałam do mieszanki mięso, przykryłam woka pokrywka i dusiłam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam do smaku solą, czosnkiem oraz papryką i gotowe. Mięso z udźca indyka okazało się strzałem w 10-tkę, jest zdecydowanie bardziej soczyste i bardziej miękkie od filetów drobiowych.