sylwiadziadek2

sylwiadziadek2

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Lekkie casto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest pyszne wyglądem przypomina tiramsu . MMM pycha

Lekkie casto kawowe

Składniki:

Lekkie casto kawowe

 

  • 1 kg serka waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 2 opakowania biszkoptów
  • 1 opakowane herbatników
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 l wody
  • 5 dag żelatyny spożywczej
  • 5 dag startej czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Lekkie casto kawowe
Zagotować 1/2 l wody , rozpuścić w niej kawę i ostudzić. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Poukładać na dnie herbatniki. Masło utrzeć z cukrem dodając jajko , żółtka , mleko w proszku , serek i żelatynę rozpuszczoną w szklance wody. Na herbatniki wylać cześć masy a następnie ułożyć na niej biszkopty zamaczane w kawie. Na biszkopty wyłożyć masę , następnie znów ułożyć biszkopty zamaczane w kawie . Na wierzchu ciasta powinna być masa . Całość należy posypać startą czekoladą . Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce około 2 godziny . Porady; Zamiast czekolady możemy użyć kakao do posypania ciasta. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie a następnie ostudzić. Ciasto jest wspaniałe polecam i życzę... SMACZNEGO