Sposób przygotowania:
Lekkie jak puch racuchy korzenne
Jabłka umyć, obrać, pokroić w niedużą kosteczkę, wymieszać z cynamonem i kardamonem.
Żółtka oddzielić od białek.
W naczyniu wymieszać zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Do całości dodać przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszać.
Nakładać łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku kuchennym.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Żółtka oddzielić od białek.
W naczyniu wymieszać zsiadłe mleko, przesianą mąkę, sodę, cukier waniliowy, żółtka i spirytus (nie trzeba miksować, wystarczy połączyć składniki łyżką).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
Do całości dodać przygotowane jabłka i rodzynki, wymieszać.
Nakładać łyżką na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączać na ręczniku kuchennym.
Podawać posypane cukrem pudrem.