Sposób przygotowania:
Lekkostrawna potrawka z kurczaka
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i umyć. Umytego kurczaka poporcjować, włożyć do garnka i zalać 1,5 litrem osolonej wody, włożyć przygotowane warzywa i ugotować do miękkości. Ugotowane mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki. Jarzyny pokroić w kawałki. Mięso i warzywa położyć na oddzielny talerz. Na patelni stopić 2 łyżki masła, wsypać mąkę i zrobić zasmażkę (jasną), by nie porobiły się grudki. Zasmażkę wlać do 1/3 szklanki rosołu i energicznie wymieszać, dodać żółtko i resztę masła. Zagotować. Sos przelać do reszty rosołu, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Dodać pokrojonego kurczaka oraz jarzyny. Posypać zieloną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem.