ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 581]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Leniwa, nocna drożdżówka jest bardzo łatwa bez wyrabiania ciasta drożdżowego, ciasto jest zwarte, puszyste, smaczne.

Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem i żurawiną

 

  • Składniki temperatura pokojowa = drożdże świeże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mleko 1,5 szklanki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 60 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • żurawina świeża mrożona 2 szklanki + 2 łyżki cukru,
  • jabłka 5 sztuk średnie,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Leniwa, nocna drożdżówka z jabłkiem i żurawiną
Do miski dodawać składniki wg podanej kolejności w przepisie - do miski wyspać pokruszone drożdże świeże, cukier, wlać roztrzepane jajka, mleko, olej rzepakowy, wsypać mąkę, sól i BEZ MIESZANIA miskę nakryć talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.

Świeżą, zamrożoną żurawinę zalać wodą do przykrycia i gotować z cukrem z 10 minut, odsączyć na sitku, sok jest dobry do herbaty.

Rano mikserem spiralami wyrobić gładkie ciasto z 2 minuty, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka ze skórką pokrojona na kawałeczki, rozsypać żurawinę.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Leniwa, nocna drożdżówka z jablkiem,żurawiną
Zawsze dodawać wg podanej kolejności i NIE MIESZAĆ.
Leniwa, nocna drożdżówka z jablkiem,żurawiną
Owoce możemy dodawać jakie may i jakie lubimy.
Leniwa, nocna drożdżówka z jablkiem,żurawiną
Ciasto pieczemy na mocno złocisty kolor.
Leniwa, nocna drożdżówka z jablkiem,żurawiną
Ciasto najlepiej smakuje po dobrym wystudzeniu i odparowaniu.