Sposób przygotowania:
Leniwy świąteczny obiad
Składniki na marynatę mieszamy dokładnie razem. Mięso nacieramy marynatą, wkładamy do szczelnego naczynia i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Wyjmujemy mięso z pojemnika, wkładamy do woreczka i tłuczkiem rozbijamy. Rozbijamy tylko brzegi, aby spłaszczyć całość ale nie uszkodzić kości. Ten zabieg skróci nam czas smażenia mięsa. Pałki układamy na gorącej patelni z masłem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy. Obrane ziemniaki kroimy w 5 mm plastry i smażmy na rumiano na patelni po mięsie. Nie podkładamy nic, wystarczą resztki masła i tłuszcz jaki się wytopił z mięsa. Ziemniaki mają być spieczone i w całości, nie mogą się rozpadać. Podajemy z pałkami i ulubioną surówką posypane smażoną cebulą.