agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Leśna tarta z custard i crumble

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

jedna z tart , która znika w kilka minut.

Leśna tarta z custard i crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leśna tarta z custard i crumble

 

  • 1 gotowy podkład
  • krem custard:
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • miąższ z laski wanilii lub 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • crumble:
  • 100 gram mąki pełnoziarnistej
  • 50 gram masła
  • 30 gram brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Leśna tarta z custard i crumble
Przygotować krem custard: do Naczynia przełożyć 3 łyżki mąki, 3 żółtka oraz 100 ml mleka. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko - 400 ml- zagotować wraz z dodatkiem cukru, masła oraz laski miąższu z laski wanilii. Całość gotować na małym ogniu ok 3 minut. Następnie wlać pozostałe mleko i bardzo energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Masa bardzo szybko gęstnieje. Gotować ok 1 minuty Przygotować crumble: Mąkę, masło, cukier brązowy i waniliowy wymieszać i zagnieść tak aby powstała jednolita masa. Borówki oraz jeżyny umyć i osuszyć. Do gotowego spodu wyłożyć custard, na nim owoce i posypać przygotowanym crumble. Piec 30 minut w temp 280 stopni- do momentu aż crumble będzie lekko brązowe. Smacznego:)
Leśna tarta z custard i crumble
go gotowej formy przelożyć przygotowany custard
Leśna tarta z custard i crumble
następnie ułożyć garść umytych i osuszonych jeżyn
Leśna tarta z custard i crumble
następnie ułożyć garść borówki amerykańskiej
Leśna tarta z custard i crumble
posypać crumble i zapiekać 30 minut w 180 stopniach

Tagi:

tarta