Sposób przygotowania:
Leśne grzyby duszone w winie
Na średnim ogniu rozpuść na dużej patelni trzy łyżki masła i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Gdy masło zacznie się pienić, wrzuć grzyby i szalotki i kilka razy mocno po-trząśnij, żeby pokryły się gorącym tłuszczem. Zmniejsz gaz i smaż, aż grzyby zaczną puszczać soki. Obficie posyp całość solą i pieprzem, wlej wino i duś przez dwadzieścia minut, aż wino i soki zostaną wchłonięte przez grzyby. W międzyczasie postaw na średnim ogniu mały rondelek i podgrzej w nim tłustą śmietanę z liśćmi szałwii. Gdy będzie się zbliżała do punktu wrzenia, zdejmij rondelek z gazu i przykryj go pokrywką. Dzięki temu w trakcie duszenia grzybów śmietana przejdzie aromatem szałwii. Przelej wonną śmietanę przez sitko i wyrzuć liście. Teraz dodaj ją do grzybów i zostaw na małym ogniu, żeby potrawa powoli dusiła się dalej. Po dwóch, trzech minutach woda ze śmietany powinna dostatecznie odparować. Podawaj danie bardzo gorące, z cienkim tostem i kieliszkiem tego samego zimnego moscato, którego użyłaś podczas duszenia.
Przepis pochodzi z książki Marleny De Blasi „Tysiąc dni w Wenecji”. Tłumaczenie – Małgorzata Hesko-Kołodzińska. Wydawnictwo Literackie 2009
Przepis pochodzi z książki Marleny De Blasi „Tysiąc dni w Wenecji”. Tłumaczenie – Małgorzata Hesko-Kołodzińska. Wydawnictwo Literackie 2009