Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Leszcz zapiekany z grzybami i serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

pyszna, zapiekana ryba - delikatna i bardzo smaczna

Leszcz zapiekany z grzybami i serem

Składniki:

Leszcz zapiekany z grzybami i serem

 

  • 2 duże filety z leszcza,
  • sok z połowy dużej cytryny,
  • kilka łyżek mąki,
  • 3-4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej.,
  • 50 dkg pieczarek polnych,
  • kawałek pora,
  • 30 dkg sera żółtego,
  • do smażenia: olej, masło,
  • do smaku: sos sojowy jasny, sos chili, sól

 

Sposób przygotowania:

Leszcz zapiekany z grzybami i serem
Filety podzieliłam na mniejsze kawałki usuwając przy tym większość ości - czyli wszystkie, które zauważyłam. Sok z cytryny zmieszałam z 3 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką sosu chili - mieszanką skropiłam rybę - odstawiłam na bok, na czas przygotowania grzybów. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Pora, tylko białą część, posiekałam. Na patelni rozpuściłam 2 łyżki masła a gdy się podgrzało podsmażyłam na nim pieczarki z porem aż odparował nadmiar wody - doprawiłam sosem sojowym i papryką. Mąkę zmieszałam z resztą papryki i lekko oprószyłam nią kawałki ryby. Od razu kładłam je na mocno rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyłam tylko do lekkiego zrumienienia i przekładałam od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby położyłam porcję grzybów i posypałam startym grubo serem. Blachę wstawiłam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Podałam na sałacie oprószając leciutko papryką w proszku. Kupując leszcza wybierajcie duże okazy bo ta ryba ma dość dużo ości a z dużych sztuk łatwiej je usunąć.

Tagi:

sery sosy ser