reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Filet w sosie kminkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Danie szybkie i dość lekkie, a przy tym bardzo smakowite, o ile lubi się kminek. Polecam z ryżem lub makaronem .

Filet w sosie kminkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Filet w sosie kminkowym

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

 

  • Sos:

 

 

 

  • 3/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw

 

  • 1 łyżka mielonego kminku ( można mniej)

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • olej do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Filet w sosie kminkowym
Filety kroimy w plastry, lekko przyprawiamy solą i pieprzem, po czym oprószamy mąką. Każdy kawałek krótko obsmażam na niewielkiej ilości gorącego oleju. Przekładamy na serwetkę i odsączamy tłuszcz. Osobno przygotowujemy sos, najprostszy z możliwych Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia sie obu produktów. Zalewamy odrobiną zimnego rosołu/ wywaru i bardzo dokładnie rozprowadzamy, mieszamy, żeby nie powstały nam grudki. Gdy mamy jednolitą masę wlewamy pozostały wywar, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Na koniec wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Do gotującego sie sosy wkładamy mięso i dusimy razem przez 10 minut. I gotowe- szybkie i pyszne, przynajmniej dla nas:) Smacznego:)
Filet w sosie kminkowym
Etap 1 mięso szybko obsmażamy na gorącym oleju
Filet w sosie kminkowym
Etap 2 do sosu wkłądamy mięso i dusimy 10 minut