Sposób przygotowania:
Letni bigosik
Cukinie umyć, oczyćcić, obrać ze skorki (młodej nie obierać), przekroić i usunąć nasiona. Pokroić w grubą kostkę lub pólplasterki. Ogórki przygotować w ten sam sposób jak cukinię. Pomidory pokroić w ósemki (mozna wcześniej obrać ze skórki). Cebulę posiekać. Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić cebulkę, dodać cukinie i ogórka. Smażyć 15 minut, następnie dodać pomidory. Dusić wszystko jeszcze 15 minut. Przyprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, ewentualnie zieleniną. Wsypać trochę tartej bułki (tak aby potrawa nie była wodnista) i zagotować. Jeśli ktoś lubi to może jeszcze dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podawać z młodymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub pieczywem.