Sposób przygotowania:
Letnia pizza z botwinką
Ciasto.
Do miseczki dajemy ok 5 dag drożdży dodajemy ok 1 szklankę mleka , odrobinę cukru. Mieszamy. Posypujemy mąką i odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki , sól do smaku, zioła prowansalskie -mieszamy. Dolewamy wyrośnięty rozczyn i ok 3 łyżki oleju. wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok 10 min rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym. Wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika . Pieczemy ok 10 min.
Następnie nakładamy plasterki szynki i posypujemy serem. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na ok 10 min. Po tym czasie pizze wyciągamy i posypujemy pokrojona botwinką. Podajemy z sosami.
Do miseczki dajemy ok 5 dag drożdży dodajemy ok 1 szklankę mleka , odrobinę cukru. Mieszamy. Posypujemy mąką i odstawiamy. Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki , sól do smaku, zioła prowansalskie -mieszamy. Dolewamy wyrośnięty rozczyn i ok 3 łyżki oleju. wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok 10 min rozwałkowujemy. Smarujemy sosem pomidorowym. Wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika . Pieczemy ok 10 min.
Następnie nakładamy plasterki szynki i posypujemy serem. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na ok 10 min. Po tym czasie pizze wyciągamy i posypujemy pokrojona botwinką. Podajemy z sosami.