Sposób przygotowania:
Pizza po wenecku
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z 2 łyżeczkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Wsypać mąkę do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżeczki soli, 150 ml wody i oliwę. Wyrabiać mikserem lub ręcznie. Gdy powstanie ciasto wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i jeszcze wyrabiać ugniatając przez 5 minut. Włożyć ciasto z powrotem do miski, posmarować cienko oliwą, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny. Ciasto powinno 2 razy zwiększyć swoją objętość. Wysmarować grubą blachę oliwą. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (250 stopni). Rozwałkować z ciasta jak najcieńszy placek (ok. 2 mm), brzegi unieść aby dodatki nie spadały.
Posmarować wierzch pizzy oliwą, na pizzy rozłożyć równomiernie plastry mozarelli, salami, odsączone z zalewy pomidory, oliwki przekrojone na połówki (wzdłuż) i paprykę pokrojoną w wąskie słupki. Po wierzchu posypać oregano i przyprawami. Szybko położyć pizzę na rozgrzaną blachę i wsunąć do piekarnika. Piec ok. 15-30 minut. Podawać od razu.
Posmarować wierzch pizzy oliwą, na pizzy rozłożyć równomiernie plastry mozarelli, salami, odsączone z zalewy pomidory, oliwki przekrojone na połówki (wzdłuż) i paprykę pokrojoną w wąskie słupki. Po wierzchu posypać oregano i przyprawami. Szybko położyć pizzę na rozgrzaną blachę i wsunąć do piekarnika. Piec ok. 15-30 minut. Podawać od razu.