Sposób przygotowania:
Wypasiona pizza z boczkiem i kaparami
1. Mąkę przesiać do miski, posypać solą, następnie zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Wymieszać je z 70 ml letniej wody i zasypać mąką. Odstawić w takim właśnie stanie na 10 min. Po tym czasie dolać olej i 100 ml letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce,do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć na natłuszczoną formę do pizzy. 2. Ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym. Boczek pokroić w plasterki i usmażyć na suchej patelni na zloty kolor. Ułożyć na pizzy. Pomidora pokroić w plasterki, paprykę w paseczki, czosnek drobno posiekać i wszystko rozłożyć na cieście. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wraz z kaparami rozłożyć na pizzy, posypać ziołami, startym serem i polać ketchupem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.