Sposób przygotowania:
Letnie leczo warzywne
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką. Warzywa myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler, marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut. Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.