kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Letnie leczo warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Latem, kiedy pod dostatkiem świeżych warzyw takie dania często goszczą na naszym stole. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i sycące. Do tego pełne warzyw są pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

Letnie leczo warzywne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Letnie leczo warzywne

 

  • duża cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • strąk czerwonej papryki
  • pieto kiełbasy swojskiej
  • duża cukinia
  • 6 pomidorów
  • ½ dużego selera korzeniowego
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
  • opcjonalnie: 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Letnie leczo warzywne
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem i ostra papryką. Warzywa myjemy, seler i marchew obieramy. Paprykę kroimy w paski, seler, marchew, cukinię i kiełbasę w kostkę. Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut. Pomidory nacinamy w X i parzymy wrzątkiem. Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku tymiankiem, lubczykiem, ostrą papryką i czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać 100ml śmietany kremówki, danie nabierze kremowego, delikatnego smaku ale będzie bardziej kaloryczne.
Letnie leczo warzywne
W dużym garnku roztapiamy masło klarowane. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy pokrojona w kostkę pierś z kurczaka.
Letnie leczo warzywne
Do kurczaka dodajemy paprykę i kiełbasę. Przesmażamy kilka minut.
Letnie leczo warzywne
Następnie dodajemy cukinie wraz z marchewkę i selerem. Dodajemy dwa listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego.
Letnie leczo warzywne
Zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka i dusimy całość pod przykryciem aż warzywa zmiękną.