Libijska zupa szorba adas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis pochodzi z kuchni arabskiej.Jest to libijska zupa zwana szorba adas.Wspaniała zupa,gęsta,sycąca i aromatyczna.

Libijska zupa szorba adas

Składniki:

Libijska zupa szorba adas

 

  • Składniki:
  • 300g czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pomidor (u mnie 2 pomidory z puszki)
  • 1 średni ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta curry
  • bulion warzywny
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Libijska zupa szorba adas
Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy pokrojone warzywa,cebulkę zeszklona na masełku i soczewicę.Kiedy warzywa będą miękkie(ale nie rozgotowane,powinny zachowac swoją chrupkość) dodać zmiażdżony czosnek i pomidorki, gotować jeszcze 5 minut.Całość zmiksować i dodać przyprawy. Podawać posypane natką, z grzankami.

Tagi:

soczewica