Sposób przygotowania:
Limonkowo-miętowe naleśniki z serem i brzoskwinią
NALEŚNIKI : Do miski wbić jajka, wlać syrop, oranżadę, mleko i wymieszać. Następnie porcjami dodawać mąkę oraz sól i mieszać ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto powinno być nie za gęste ani za rzadkie. Na koniec dodać troszkę oleju, wymieszać ciasto. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta i smażyć naleśniki na rumiano z obu stron. I tak do wykończenia ciasta. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. MASA SEROWA : Do miski włożyć twaróg i dokładnie rozgnieść go na przykład widelcem. Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, a czekoladę zetrzeć na tarce. Do twarogu dodać brzoskwinie ( troszkę zostawić do dekoracji ), czekoladę, jogurt i cukier do smaku i wymieszać masę. Odstawić ją na kilkanaście minut. POLEWA : Do małego rondelka wlać wodę, postawić na rondelek miseczkę metalową. Włożyć czekoladę, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia z mlekiem. WYKONANIE : na połowie każdego naleśnika kłaść porcje masy serowej, złożyć naleśnik na pół i zawinąć w rożek a potem wkładać do filiżanek lub po prostu na talerz. Naleśniki polać roztopioną czekoladą, posypać odłożoną brzoskwinią i udekorować listkami bazylii lub mięty.
monikaT83
zewa
Dzięki Moniczko :)