agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

lin w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna ryba czyli lin w sosie.

lin w sosie

Składniki:

lin w sosie

 

  • 1 kg lina
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • sos:
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • ½ szklanki wywaru z jarzyn
  • żółtko
  • sól, cukier, kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

lin w sosie
Lina sprawić, odciąć głowę, opłukać, oprószyć solą i natrzeć kwaskiem cytrynowym. Do rondla włożyć kawałki masła. Rybę osuszyć i położyć na rozgrzany tłuszcz, podlewając utworzonym sosem , skropić wodą w razie konieczności. Z mąki i masła sporządzamy zasmażkę I stopnia, rozprowadzić wywarem, zagotować cały czas mieszając, zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, żółtko i chrzan, przemieszać. Sosem polać lina i trzymać jeszcze chwilkę na małym ogniu.

Tagi:

sosy