Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kołduny litewskie II

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zemleć mięso obrane ze ścięgien i błon, podlać zimna woda, dodać przyprawy, czosnek roztarty z solą,

Kołduny litewskie II

Składniki:

Kołduny litewskie II

 

  • Ciasto:
  • 140 g mąki
  • 1/2 jaja
  • woda

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kołduny litewskie II
Zemleć mięso obrane ze ścięgien i błon, podlać zimna woda, dodać przyprawy, czosnek roztarty z solą, majeranek i starannie wyrobić na gładką masę. Przyrządzić ciasto pierogowe, po dokładnym wyrobieniu nakryć miska i pozostawić na kilkanaście minut. Zagotować wodę z solą. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małą szklaneczka krążki, układać na nich gałki z mięsa wielkości orzecha laskowego, sklejać jak pierogi. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, gotować kilka minut. Wyjęte i lekko osączone zalewać, wcześniej przygotowanym, gorącym rosołem. Podawać natychmiast póki gorące.