Sposób przygotowania:
Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkamiETAP 1:
Umyte cukinie kroimy wzdłuż na połówki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Następnie wydrążamy miąższ.
ETAP 2:
Wydrążony miąższ kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki. Po odparowaniu płynu z pieczarek dodajemy sól i pieprz, wrzucamy mięso mielone i smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, miąższ cukinii, sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę mieloną.
Smażymy, aż sos się zredukuje i powstanie gęsty farsz.
ETAP 3:
Łódeczki cukinii lekko solimy i wypełniamy farszem.
ETAP 4:
Plasterki sera dzielimy na paseczki. Układamy je na wierzchu łódeczek.
Łódeczki pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.