Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszną cukinię prosto z działki wypełniłam farszem z mięsa mielonego i pieczarek. Tak powstał pyszny i lekki obiad.

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami

ETAP 1:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami
Cukinie pieczemy w piekarniku i wydrążamy miąższ

Umyte cukinie kroimy wzdłuż na połówki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C przez ok. 25-30 minut. Następnie wydrążamy miąższ.

ETAP 2:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i pieczarek

Wydrążony miąższ kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pieczarki. Po odparowaniu płynu z pieczarek dodajemy sól i pieprz, wrzucamy mięso mielone i smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, miąższ cukinii, sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę mieloną.
Smażymy, aż sos się zredukuje i powstanie gęsty farsz.

ETAP 3:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami
Łódeczki cukinii wypełniamy przygotowanym farszem

Łódeczki cukinii lekko solimy i wypełniamy farszem.

ETAP 4:

Łódeczki cukinii z mięsem mielonym i pieczarkami
Łódeczki cukinii przykrywamy paseczkami sera

Plasterki sera dzielimy na paseczki. Układamy je na wierzchu łódeczek.
Łódeczki pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut.