Sposób przygotowania:
Łódeczki z młodej kapusty
Kapustę kroimy na 4 części wykrawamy środki. Pozostawiamy "łódeczki" gotujemy w osolonej wodzie 20-25 min. Na mniejszym ogniu żeby się nie rozpadły, ale były miękkie. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie solimy i pieprzymy do smaku. Cebule kroimy w piórka dorzucamy do pieczarek. Jedną część którą wykroiliśmy z kapusty możemy poszatkować w cieniutkie paseczki posolić i dodać do pieczarek i cebuli. Wszystko razem dusimy do momentu aż cebula i kapusta zmiękną. Warzywka krojone w paski wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwę smażymy kilka minut, po czym dodajemy do garnka z pieczarkami. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Łódeczki po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Układamy w naczyniu żaroodpornym (możemy pod spód każdej łódeczki położyć troszkę masła) napełniamy kapustę pieczarkowo-warzywnym farszem, na wierzch kładziemy plastry żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na ok 15-20 min. w temperaturze do 200 stopni. Smacznego.
Sarenka
msewka
misia53