margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Łódeczki z młodej kapusty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Młoda kapusta rozpływa się w ustach:)))

Łódeczki z młodej kapusty

Składniki:

Łódeczki z młodej kapusty

 

  • główka kapusty
  • 30-40 dag pieczarek
  • 2 cebule (może być jedna czerwona)
  • warzywka krojone w paski
  • sól, pieprz
  • masło lub margaryna
  • ser żółty
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Łódeczki z młodej kapusty
Kapustę kroimy na 4 części wykrawamy środki. Pozostawiamy "łódeczki" gotujemy w osolonej wodzie 20-25 min. Na mniejszym ogniu żeby się nie rozpadły, ale były miękkie. Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle lub margarynie solimy i pieprzymy do smaku. Cebule kroimy w piórka dorzucamy do pieczarek. Jedną część którą wykroiliśmy z kapusty możemy poszatkować w cieniutkie paseczki posolić i dodać do pieczarek i cebuli. Wszystko razem dusimy do momentu aż cebula i kapusta zmiękną. Warzywka krojone w paski wrzucamy na patelnie na rozgrzaną oliwę smażymy kilka minut, po czym dodajemy do garnka z pieczarkami. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Łódeczki po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Układamy w naczyniu żaroodpornym (możemy pod spód każdej łódeczki położyć troszkę masła) napełniamy kapustę pieczarkowo-warzywnym farszem, na wierzch kładziemy plastry żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na ok 15-20 min. w temperaturze do 200 stopni. Smacznego.

Tagi:

sery ser kapusta