jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Lody z twarożku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

lody z twarożku ulubiony i pożywny deser dzieci

Lody z twarożku.

Składniki:

Lody z twarożku.

 

  • 25 dag twarożku chudego
  • 15 dag zagęszczonego mleka
  • 7,5 dag cukru pudru
  • 2 migdały
  • 0,25 l bitej śmietany tłustej
  • 25 dag świeżych owocow : truskawek, malin, jeżyn
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Lody z twarożku.
Do twarogu dodać zagęszczone mleko i dokładnie przetrzeć przez sito. Migdały zmielić w młynku do kawy na proszek i dodać do masy twarogowej i wymieszać. Mikserem ubić śmietanę, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wymieszać z twarogiem, dodać cukier i jeszcze raz wymieszać. Przygotować świeże owoce, umyć. Mikserem ubić jajko na puch i włożyć do masy twarogowej. Dodać część przygotowanych owoców i delikatnie wymieszać. Gotową masę wstawić na kilka godzin do zamrazalnika. Przed podaniem, posługując sie gorącą łyżką do lodów uformować kształtne kule i przełożyć je do szerokich pucharków. Udekorować lody pozostałymi owocami.

Tagi:

jajko jajka lody