anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Łopatka duszona w sosie pieczeniowo-kop

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie smaczne mięsko na obiad:)

Łopatka duszona w sosie pieczeniowo-kop

Składniki:

Łopatka duszona w sosie pieczeniowo-kop

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 szklanka wody+ 400 ml zimnej wody
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 2 sosy pieczeniowe winiary

Sposób przygotowania:

Łopatka duszona w sosie pieczeniowo-kop
Mięso umyć , wytrzeć do sucha, posolić, natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 min w chłodne miejsce.
Masło roślinne rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć na złoty kolor, podlać szklanką wody, przykryć.
Dusić na małym ogniu około 45 min, gotowe mięso wyjąć na półmisek(można pokroić od razu w plastry.
Sosy pieczeniowe rozrobić w zimnej wodzie, wlać do pozostałego sosu do rondla, zagotować, mieszając aż zgęstnieje, na końcu dodać posiekany koperek i pieprz.
Jeszcze chwilę gotować, podawać z kaszą lub ziemniakami.

Smacznego.

Tagi:

sosy