luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Łopatka marynowana w chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso marynowane, a następnie upieczone w rękawie jest najlepszym dodatkiem do chleba lub na obiad :)

Łopatka marynowana w chilli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łopatka marynowana w chilli

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • Marynata:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Łopatka marynowana w chilli
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z białych włókien. Sos sojowy, sos chilli, miód, oliwę z oliwek i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Do rękawa włożyć przygotowane mięso, zalać marynatą, dokładnie zawiązać i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200'C i piec mięso razem z zalewą przez godzinę. Upieczone odstawić by odpoczęło.
Łopatka marynowana w chilli
Etap 1: Łopatka upieczona w rękawie razem z marynatą