Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Łopatka w pieprzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczeń na obiad, a potem pokrojona w cienkie plastry- idealna na kanapki

Łopatka w pieprzu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka w pieprzu

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka octu winnego
  • kilkanaście ziarenek marynowanego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Łopatka w pieprzu
Łopatkę myjemy i dokładnie nacieramy musztardamni, oliwą, rozgniecionym czosnkiem i
octem. Potem posypujemy ziołami, solą i okładamy marynowanym pieprzem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny,a najlepiej na całą noc.
Potem wkładamy do rękawa
do pieczenia i naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 1,5 godziny.
Łopatka w pieprzu
W naczyniu żaroodpornym możemy obok rękawa położyć ziemniaki. Wtedy ładnie się upieką, a potem zdejmując folię, zostaną polane pysznym sosem z pieczenia
Łopatka w pieprzu
Mięso po wyjęciu z rękawa powinno chwilę odpocząć, dobrze jest poczekać kwadrans przed pokrojeniem

Tagi:

zioła beza bezy