Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

SUPERPRZEPIS

Łopatka marynowana, pieczona

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Aromatyczna pieczeń do obiadu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu.

Łopatka marynowana, pieczona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka marynowana, pieczona

 

  • łopatka b/k - 1 kg,
  • olej - 1/3 szklanki,
  • papryka słodka mielona - płaska łyżka,
  • przyprawa do pieczonej szynki z jałowcem - 2 łyżeczki,
  • sól - 1/2 łyżeczki,
  • miód - łyżeczka,
  • pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki,
  • bazylia suszona - łyżeczka,
  • oregano suszone - łyżeczka,
  • majeranek łyżeczka,
  • ziele angielskie - 4 kulki,
  • czosnek - 5 dużych ząbków,
  • wino (dowolne) - 2 łyżki
  • liść laurowy - 2.

Sposób przygotowania:

Łopatka marynowana, pieczona
Łopatkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić 10 nacięć nożem w różnych miejscach, aby zrobić kieszonki na czosnek. Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół. Do szklanki wlać olej i dodać wszystkie przyprawy poza winem i czosnkiem. Czosnek włożyć w szparki, tak aby był schowany. Przygotowaną marynatę wetrzeć w mięso. Schować na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć mięso do niewielkiego naczynia żaroodpornego z przykrywką, zalać ponownie marynatą w której moczyło się mięso i na dno naczynia dodać 2 łyżki wina. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem w 190 stopniach przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Podawać pokrojone w grubsze plastry na gorąco z dodatkiem ziemniaków jako danie obiadowe Z powstałego po pieczeniu mięsa soku można zrobić sos, zagęszczając go mąką i zagotowując. Najsmaczniejsze jest gorące, zaraz po upieczeniu.
Łopatka marynowana, pieczona
Łopatkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić 10 nacięć nożem w różnych miejscach, aby zrobić kieszonki na czosnek.
Łopatka marynowana, pieczona
Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, włożyć na noc do lodówki
Łopatka marynowana, pieczona
W trakcie pieczenia polać mięso kilkakrotnie wytworzonym sosem
Łopatka marynowana, pieczona
Upieczone mięso pokroić w grube plastry i podawać na gorąco z ziemniakami