Sposób przygotowania:
Łopatka marynowana, pieczona
Łopatkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić 10 nacięć nożem w różnych miejscach, aby zrobić kieszonki na czosnek. Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół. Do szklanki wlać olej i dodać wszystkie przyprawy poza winem i czosnkiem. Czosnek włożyć w szparki, tak aby był schowany. Przygotowaną marynatę wetrzeć w mięso. Schować na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć mięso do niewielkiego naczynia żaroodpornego z przykrywką, zalać ponownie marynatą w której moczyło się mięso i na dno naczynia dodać 2 łyżki wina. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem w 190 stopniach przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Podawać pokrojone w grubsze plastry na gorąco z dodatkiem ziemniaków jako danie obiadowe Z powstałego po pieczeniu mięsa soku można zrobić sos, zagęszczając go mąką i zagotowując. Najsmaczniejsze jest gorące, zaraz po upieczeniu.
evita0007
Sarenka
Mięsożerca z Ciebie z krwi i kości ;)) A ja mogłabym się obejść, ale też mam takiego drapieżcę w domu, u którego dzień bez mięsa to dzień męki ;)
Babciagramolka
Natala1210
kasiunia.1981