Sposób przygotowania:
Suszona łopatka
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól, cukier, zioła, pokruszony liść laurowy, pieprz, rozkruszone ziarenka ziela angielskiego i jałowca oraz przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, umieścić w foliowym woreczku. Do mięsa dodać mieszankę przypraw. Łopatkę dokładnie natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć ją w folię i odłożyć do lodówki na 5 dni. Co ok. 12 godzin mięso odwrócić, odlewając wytwarzający się płyn. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na ruszcie w piekarniku. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Mięso suszyć ok. 2 godziny. Następnie łopatkę umieścić w czystej pończosze i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu (mięso umieściłam dodatkowo w gęstej siateczce w celu ochrony przed muchami). Mięso suszyć ok. 7 dni. Po ok. tygodniu łopatkę włożyć do lodówki na 1-2 dni. Schłodzone mięso kroić w bardzo cienkie plasterki. Podawać na kanapkach.