kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Łopatka pieczona w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne mięsko pieczone razem z warzywami. Do tego pyszny sos zrobiony na bazie upieczonych warzyw. Polecam na obiad.

Łopatka pieczona w przyprawach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona w przyprawach

 

  • 1 kg łopatki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soli cebulowej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżka ze sporym czubkiem mąki

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona w przyprawach
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawami i obtaczamy z każdej strony, odstawiamy. 

W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i kroimy w dużą kostkę. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w talarki.

Mięso i pokrojone warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Wyjmujemy mięso i rozcinany rękaw, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Upieczone mięso wyjmujemy z rękawa, a resztę ( upieczone marchewki i wytworzony płyn ) przekładamy do garnka i wlewamy szklankę wody, dodajemy masło, zagotowujemy i blendujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka z sosem, zagotowujemy.
Łopatka pieczona w przyprawach
Posypane przyprawami mięso obtaczamy z każdej strony.
Łopatka pieczona w przyprawach
Obraną cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę w talarki.
Łopatka pieczona w przyprawach
Pokrojone warzywa i mięso wkładamy do rękawa do pieczenia.
Łopatka pieczona w przyprawach
Do garnka przekładamy zawartość worka ( bez mięsa).

Tagi:

mięso danie