Sposób przygotowania:
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem
Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu. pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia. Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały.Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna. Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć. Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.