Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Łopatka w pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna łopatka otulona ciastem francuskim

Łopatka w pierzynce

Składniki:

Łopatka w pierzynce

 

  • 1,20 kg Łopatka b/k,
  • 1 szkl rosół
  • 1 łyżka masło
  • 1 szt białko
  • 1 opak ciasto francuskie mrożone
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • tłuszcz do blachy
  • 1 szt cebula
  • 250 g pieczarki

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w pierzynce
Ciasto francuskie wyjąć, rozmrozić Łopatkę natrzeć przyprawami, odstawić w chłodne miejsce na 1,5 godziny. Blachę wysmarować tłuszczem. Na blasze ułożyć mięso, włożyć do piekarnika na 190 stop. Piec przez ok. 45 minut, skrapiając rosołem. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać posiekać. . Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę, przesmażyć. Do przesmażonej cebuli dodać, pieczarki, razem z cebulą podsmażyć i ostudzić. Do ostudzonej cebuli z pieczarkami, dodać jajko, sól i pieprz, wymieszać. Rozmrożone ciasto, rozwinąć, rozsmarować pieczarkowy farsz, położyć na nim mięso, zacisnąć brzegi, posmarować białkiem. Piec w 220 stop. Przez 30 minut

Tagi:

ciasto