Sposób przygotowania:
Łopatka w piwiePrzygotowanie marynaty do mięsa
Robiąc marynatę do mięsa wszystkiego dodajemy na oko. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej i pozostawić w niej mięso na noc w lodówce, ale można także zrobić chwilę przed pieczeniem.
Do miski wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy bazylii, oregano, ziół prowansalskich, papryki ostrej mielonej, czosnku granulowanego i musztardy oraz soli i pieprzu.
Całość mieszamy, nakłuwamy mięso widelcem i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na około 10 minut
ETAP 2:
W czasie kiedy mięso przegryza się z marynatą obieramy około 1 do 1,5 kg ziemniaków i kroimy w nieduże kawałki. Po 10 minutach przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i smarujemy z wierzchu musztardą. Całość zalewamy puszką piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1,5 godziny plus minus.
Po tym czasie wyjmujemy mięso i przekręcamy na drugą stronę raz jeszcze smarując musztardą. W tym czasie sprawdzamy stopień upieczenia łopatki. Dodajemy ziemniaki układając dookoła mięsa , które doprawiamy solą i pieprzem oraz rozkładamy co kawałek po trochu masła.
Całość zalewamy kolejną puszką piwa i wstawiamy na kolejne około 1,5 godziny plus minus.
ETAP 3:
Po upieczeniu wyjmujemy mięso na deskę a z pozostałości w naczyniu robimy sos dodając 5 łyżek śmietany i około 3 łyżeczek musztardy. Mieszamy i ponownie przekładamy mięso żeby się ładnie obtoczyło w sosie. Standardowo pieczenie łopatki trwa około 2,5 godziny do 3 maksymalnie. Wszystko zależy od wielkości mięsa i pracy piekarnika.
Życzę smacznego.