Sposób przygotowania:
Piwna pieczeń faszerowana kapustą
Łopatkę oczyszczamy ( ja nie robię tego dokładnie) rozkrawamy wzdłuż tak, żeby powstał nam prostokąt ( dobrze by było rozbić mięso tłuczkiem) Kapustę jeżeli mamy bardzo kwaśną to płuczemy kilka razy ( ale to już jak kto lubi) i lekko szatkujemy. Doprawiam sola i pieprzem- rozkładamy na łopatce. Zwijamy mięso w roladę i zwijamy sznurkiem Musztardę mieszamy z kminkiem, dodajemy sól, pieprz i dolewamy odrobinę piwa- powstałą papką nacieramy roladę. Przekładamy do garnka i zalewamy resztą piwa, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy Całość odstawiamy w zimne miejsce na minimum 4 godziny. Ja swoją robiłam 12 godzin wcześniej. Roladę odsączamy z zalewy, oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym oleju. Na pozostałym oleju rumienimy cebulę pokrojoną w pióra. Przekładamy do odpowiedniego rondla, wlewamy zalewę z marynowanie, olej ze smażenia i dusimy, kilka krotnie obracając do miękkości, około 2 godziny( szybkowar 1 godzinę) Mięso najlepiej zostawić do przestygnięcia, dopiero później ściągać sznurek. Sos miksujemy z śmietaną, doprawiamy według uznania. Jeżeli lubicie gęste sosy to można zagęścić łyżką mąki
Ela Dz
reanja
:)