aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Łopatka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Delikatne, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko w sosie własnym. Według mnie to najlepszy dodatek do ziemniaków.

Łopatka w sosie własnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łopatka w sosie własnym

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w sosie własnym
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy olej, układamy na nim kawałki łopatki. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mięsko podlewamy wodą. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 C. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 180 C. Pieczemy, aż mięso będzie miękkie czyli ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia łopatkę obracamy na drugą stronę. Podajemy do obiadu polaną otrzymanym sosem.
Łopatka w sosie własnym
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Łopatka w sosie własnym
Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mięsko podlewamy wodą.
Łopatka w sosie własnym
Pieczemy ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.

Tagi:

zioła