Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z łopatką w sosie
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. W czajniku nastawiamy wodę, żeby się zagotowała. Do garnka wsypujemy wypłukaną kaszę, lekko solimy, dorzucamy masło i całość nagrzewamy. Kiedy kasza jest już mocno ciepła zalewamy ją wrzącą wodą, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum. Zostawiamy w spokoju na 20 minut. Po tym czasie kasza jest idealnie ugotowana. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry ok 1,5 - 2,5 cm. Kotlety posolić. popieprzyć i z jednej strony posypać płatkami papryki. Odstawić na 0,5 godzinki, żeby przeszło. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso, żeby zamknąć pory. Najpierw stronę bez papryki (przypalona papryka jest gorzka i psuje smak potraw). Obsmażone mięsko zdejmujemy z patelni, a na jego miejsce wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy. Kiedy cebula jest prawie gotowa, na patelnię wlewamy ocet balsamiczny, gałązkę rozmarynu i całość smażymy ok 2 min. Przekładamy cebulkę do brytfanny i układamy ma niej mięsko. Zalewamy bulionem (lub kostką mięsną rozpuszczoną w wodzie), dusimy ok 50-60 min, aż mięsko będzie miękkie. Gotową łopatkę wyjmujemy na talerz. Do szklanki wlewamy śmietanę i hartujemy ją 2 łyżkami sosu, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i wlewamy do sosu. Zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy mięsko polane sosem