edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jeden z lepszych gulaszy, jaki ostatnio jadłam, mięsko niezwykle aromatyczne, solidnie doprawione, rozpływające się w ustach. A zainspirował mnie przepis Konczi na schab z czubricą w sosie śmietanowym :)

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano

 

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki zielonej czubrycy
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta granulowanego czosnku
  • PONADTO:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina (125 ml)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 6 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty. Zafoliować i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło soku. Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego podlewać wodą. Na koniec zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Mięso wymieszac dokłądnie ze składnikami marynaty.
Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę
Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody.
Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Zaprawić sos kremówką i mąką wymieszaną z wodą.

Tagi:

marynaty