Sposób przygotowania:
Łopatka w zielonej czubrycy i sosie winno-śmietano
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w większą kostkę, umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie ze składnikami marynaty. Zafoliować i odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso, dokładając po kawałku, żeby nie puściło soku. Pod koniec obsmażania dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć do zeszklenia. Podlać kieliszkiem wina i taką samą ilością wody, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. W międzyczasie sprawdzać, czy płyn za mocno nie odparował, i w razie czego podlewać wodą. Na koniec zaprawić kremówką i mąką rozmieszaną z niewielką ilością wody. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.