Sposób przygotowania:
Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Posypać solą, pieprzem oraz papryką z obu stron. Każdy plaster obtoczyć w kaszce kukurydzianej (lub mace) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia zaroodpornego i ulozyc obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso krótko podsmażamy prążki pora i ukladamy go na mięsie. Śmietanę mieszamy z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy cukier i mieszamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Grzyby ukladamy na mięsie i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Dodajemy rozdrobniona natkę pietruszki i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.