Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwa w przygotowaniu, dobrze przyprawiona i sycąca łopatka wieprzowa

Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami

 

  • łopatka wieprzowa b/k, odtłuszczona - 1kg,
  • pieczarki - 500g,
  • por,
  • śmietana 18% - 500ml,
  • czosnek - 3-4 ząbki,
  • natka pietruszki,
  • kaszka kukurydziana lub maka kukurydziana bądź pszenna,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka słodka mielona,
  • maggi,
  • olej do smażenia,
  • cukier - łyżka.

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Posypać solą, pieprzem oraz papryką z obu stron. Każdy plaster obtoczyć w kaszce kukurydzianej (lub mace) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do dużego naczynia zaroodpornego i ulozyc obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso krótko podsmażamy prążki pora i ukladamy go na mięsie. Śmietanę mieszamy z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy cukier i mieszamy. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Grzyby ukladamy na mięsie i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Dodajemy rozdrobniona natkę pietruszki i polewamy śmietaną. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Kazdy plaster, posypać solą, pieprzem oraz papryką z obu stron.
Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Każdy plaster obtoczyć w kaszce kukurydzianej (lub mace) i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Przełożyć do dużego naczynia zaroodpornego i ulozyc obok siebie. Na tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso krótko podsmażamy prążki pora i ukladamy go na mięsie.
Łopatka wieprzowa pieczona z pieczarkami
Grzyby ukladamy na mięsie i posypujemy delikatnie solą oraz pieprzem. Dodajemy rozdrobniona natkę pietruszki

Tagi:

mak