Sposób przygotowania:
Łopatka z pieczarkami i papryką
Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry. Pieczarki myjemy , kroimy w plasterki.Paprykę myjemy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.Cebulę obieramy kroimy w piórka.Mięso myjemy , kroimy na kawałki wg uznania.W rondelku rozgrzać 3 łyżki oliwy , włożyć mięso i obsmażyć z wszystkich stron.Ziemniaki obgotować 5 minut w osolonej wodzie- odcedzić.Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy , dodać paprykę pokrojoną, cebulę i po 5 minutach pieczarki . Smażymy mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem kolorowym. Następnie do rondelka włożyć ziemniaki , paprykę z pieczarkami oraz mięso.Podlać 60 ml bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Następnie dodać białe wino wytrawne i dalej dusić.Gdy składniki są miękkie doprawić do smaku sosem sojowym jasnym i ewentualnie solą i pieprzem.
agabi22