Sposób przygotowania:
Łopatka z sosem według mojej mamy
Łopatkę doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej, wkładam tam mięso i obsmażam ze wszystkich stron. Cebule i czosnek obieram, kroję w kostkę. Mięso wyjmuję, a na reszcie tłuszczu podsmażam cebulę z czosnkiem. Do podsmażonych warzyw dodaję zrumienione mięso, podlewam połową rosołu. Duszę pod przykryciem ok. 40 minut. W razie gdyby wyparowało za dużo bulionu - uzupełniam płyn. Mięso wyjmuję i kroję na grube plastry. Do garnka wlewam zahartowaną śmietanę, dodaję pokrojone mięso, przykrywam cebulą i zamykam pokrywkę. Duszę na niewielkim ogniu ok. 50 minut. Co jakiś czas zaglądać do garnka w czasie duszenia, mieszając zawartość. W razie czego dolać więcej rosołu.