mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Łopatka z sosem według mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosty, szybki i smaczny przepis na przygotowanie łopatki:)

Łopatka z sosem według mojej mamy

Składniki:

Łopatka z sosem według mojej mamy

 

Sposób przygotowania:

Łopatka z sosem według mojej mamy
Łopatkę doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej, wkładam tam mięso i obsmażam ze wszystkich stron. Cebule i czosnek obieram, kroję w kostkę. Mięso wyjmuję, a na reszcie tłuszczu podsmażam cebulę z czosnkiem. Do podsmażonych warzyw dodaję zrumienione mięso, podlewam połową rosołu. Duszę pod przykryciem ok. 40 minut. W razie gdyby wyparowało za dużo bulionu - uzupełniam płyn. Mięso wyjmuję i kroję na grube plastry. Do garnka wlewam zahartowaną śmietanę, dodaję pokrojone mięso, przykrywam cebulą i zamykam pokrywkę. Duszę na niewielkim ogniu ok. 50 minut. Co jakiś czas zaglądać do garnka w czasie duszenia, mieszając zawartość. W razie czego dolać więcej rosołu.

Tagi:

beza bezy