Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łopatkowe spaghetti wg Buni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese.

Łopatkowe spaghetti wg Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatkowe spaghetti wg Buni

 

  • 1 paczka makaronu spaghetti ( 1/2 kg)
  • 1/2 kg łopatki bez kości ( w miarę chudej)
  • 3 średnie cebule
  • 2 duże pomidory
  • 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka)
  • cukier do smaku
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • suszone oregano do smaku
  • suszona bazylia do smaku
  • suszony czosnek do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • przyprawa do zup i sosów do smaku
  • 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas)
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Łopatkowe spaghetti wg Buni
Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze).Zmielone wyrobić z łyżką oleju. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej. Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni i rozpadnie na drobne grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować al'dente spaghetti. Odcedzić. Wrzucić do sosu. Wymieszać. Przykryć i zostawić w garnku na 5 minut. Ser utrzeć na tarce. Makaron wyłożyć na półmisek i posypać serem. * Czasem obkładam dodatkowo upieczonymi połówkami pomidorków koktajlowych i posypuję świeżymi listkami bazylii.
Łopatkowe spaghetti wg Buni
Zmielone mięso usmażyć na rumiano mieszajac tak by sie rozpadło na drobne grudki
Łopatkowe spaghetti wg Buni
Usmażone mieso i cebulę zalac wodą i gotować
Łopatkowe spaghetti wg Buni
Porzucić pomidory-przecier-przyprawy i dusić nadal
Łopatkowe spaghetti wg Buni
Do doprawionego sosu dołożyć ugotowany i odcedzony makaron