Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Zainspirował mnie przepis ,, Pieczony łosoś w majonezie „ http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2007/12/Pieczony-losos-w-majonezie.html

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

Składniki:

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką
Rybę opłukać .Osuszyć. Ułożyć w pojemniku .Zalać sokiem z cytryny. Skropić olejem ( 3 łyżki ) .Posolić i posypać pieprzem – czarnym mielonym i cytrynowym .Zostawić na 30 minut.

Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.
Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .
Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety .
Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni .

Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.

Tagi:

winogrona