eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łosoś Eli w cieście fillo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada z ciasta filo,nadziewana szpinakiem w liściach i filetem z łososia. Rolada wyszła bardzo dobra.

Łosoś Eli w cieście fillo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś Eli w cieście fillo

 

Sposób przygotowania:

Łosoś Eli w cieście fillo
Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić 4 dkg masła,dodać szpinak,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż woda odparuje i ostudzić. Filet z łososia przekroić wzdłuż na pół i zdjąć skórę. Rybę polać sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem i przyprawą do ryb. Pozostałe 6 dkg masła roztopić. Roztopionym masłem smarować pojedyncze płaty ciasta i układać jeden na drugim. Na brzegu mniejszego boku ciasta rozsmarować szpinak,na nim położyć łososia,nakładając cieńsze końcówki od ogona jeden na drugi,żeby ryba była równo z brzegami ciasta. Roladę zwinąć,posmarować masłem i ułożyć na blaszce. Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec aż rolada się zrumieni. Gotową roladę pokroić bardzo ostrym nożem. Smacznego!
Łosoś Eli w cieście fillo
Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić 4 dkg masła,dodać szpinak,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż woda odparuje i ostudzić.
Łosoś Eli w cieście fillo
Filet z łososia przekroić wzdłuż na pół i zdjąć skórę. Rybę polać sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem i przyprawą do ryb.
Łosoś Eli w cieście fillo
Roztopionym masłem smarować pojedyncze płaty ciasta i układać jeden na drugim.
Łosoś Eli w cieście fillo
Na brzegu mniejszego boku ciasta rozsmarować szpinak,na nim położyć łososia,nakładając cieńsze końcówki od ogona jeden na drugi,żeby ryba była równo z brzegami ciasta.