Łosoś w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

łosoś w cieście jest apetyczny

Łosoś w cieście

Składniki:

Łosoś w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś w cieście
Przygotowanie:
Przygotuj nadzienie. Część wędzonego łososia rozgnieć widelcem i wymieszaj z białkiem jaja na zwartą masę. Dodaj majonez, sok z cytryny, skórkę cytrynową i drobno posiekany szczypior. Na stole rozłóż arkusz folii spożywczej, wyłóż na nią pozostałą część wędzonego łososia rozdrobnionego na kawałki. Przykryj warstwą rozmrożonego szpinaku, oprósz solą i pieprzem. Przykryj plastrem filetu z łososia, posmaruj masą łososiową i przykryj drugim plastrem łososia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i zawiń w folię, tak by powstała rolada. Wyklej blachę ciastem francuskim. Usuwając folię, delikatnie rozwiń roladę wyłóż ją na ciasto. Następnie zwiń razem z ciastem, z wierzchu sklej, smarując brzeg żółtkiem rozkłóconym z wodą. Posmaruj ciasto jajkiem, na sklejonym brzegu zrób warkocz z ciasta. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Danie podawaj gorące, podzielone ostrym nożem na plastry, Każdą porcję polej majonezem i udekoruj cząstką cytryny.