Jullia_

Jullia_

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Łosoś pieczony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybko, zdrowo i smacznie - Trzy słowa, które dokładnie opisują to danie. Łosoś zapieczony w warzywach.

Łosoś pieczony w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony w warzywach

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony w warzywach
Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła oraz odrobinę oleju rzepakowego co zapobiegnie przypaleniu się masła. Szklimy cebulę.

Cukinię i marchewkę kroimy w niewielkie talarki podobnej wielkości. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy. (opcjonalnie można użyć innych ulubionych warzyw). Warzywa doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Łososia filetujemy, dzielimy na porcje, dodajemy zioła prowansalskie i pieprz. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

Ja użyłam dwóch małych naczyń dla dwóch osób. Jest to łatwy sposób na urozmaicenie sposobu podania jedzenia. Łososia przykrywamy warzywami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut w zależności od wielkości porcji łososia jakie przygotujemy. 180 stopni bez termoobiegu. 
Łosoś pieczony w warzywach
Posiekaną cebulę szklimy na maśle z dodtkiem oleju rzepakowego
Łosoś pieczony w warzywach
Marchewkę i cukinię kroimi w podobnej wielkości talarki
Łosoś pieczony w warzywach
Pokrojone warzywa podsmażamy razem z cebulą
Łosoś pieczony w warzywach
Poprawiamy łososia i przykrywamy go podsmażonymi warzywami