fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Łosoś z warzywami pieczony w paczuszce

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczony łosoś z warzywami zawiniety w folię, piczony we własnym sosie. Z japońskiego saka- mushi, czasem trudne, ale efekt fantastyczny.

Łosoś z warzywami pieczony w paczuszce

Składniki:

Łosoś z warzywami pieczony w paczuszce

 

  • 600g filetów z łososia, bez skóry
  • 30 ml sake (jeśli nie mamy może być białe wino)
  • 15 ml sosu sojowego
  • 8 grzybów shiitake (shimeji, albo pieczarki nawet, można użyć ze 2 różne gatunki dla urozmaicenia)
  • marchew
  • 2 łodyżki szczypiorku
  • 115g groszku cukrowego- w całości (ew. fasolki szparagowej)
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś z warzywami pieczony w paczuszce
Piekarnik rozgrzać do 190st C. Filety łososia skropić sake (winem) i marynować 15 min. Grzybki oczyścić, usunąć twarde części, przekroić na pół lub 4 częśći- zależy od wielkości. Marchewkę obrać pokroić na długie paski lub jeśli mamy foremki do wycinania, wyciąć np. kwiatki:) Oczyścić groszek cukrowy i szypiorek, który można przekroić wzdłuż. Z folii aluminiowej odciąć tyle kawałków ile mamy filetów. Na każdej układać łososia, na nim warzywa, polać pozostałą marynatą i popieprzyć. Zawinąć pakieciki- najpierw górę, potem boki. Układać na blasze, włożyć do piekarnika. Piec ok. 20 minut. Podaję najczęściej z ryżem i brokułami.