Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne mięso łososia pieczone z cytryna nabiera jej intensywności i cieszy podniebienie.

Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką
Filety z łososia smarujemy pieprzem, solą oraz przyprawą do ryby. Kroimy na mniejsze części i odkładamy na ok. 1 godziny do lodówki. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Na każdy kawałek ryby kładziemy jeden plaster cytryny i zawijamy (każdy osobno) w folie do pieczenia. Wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st (z termoobiegiem). W tym czasie przygotowujemy puree. Obrane i ugotowane ziemniaki rozbijamy z masłem i mlekiem. Kładziemy na talerz i dekorujemy roszpunką. Rybę wyjmujemy z foli i podajemy.
Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką
Filety łososia pocięte w drobniejsze części razem z plasterkiem cytryny zawijamy w folie.
Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką
Całość zapiekamy przez 30 minut w 200 st z termoobiegiem.
Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki i w osolonej wodzie zagotowujemy do miękkości.
Łosoś pieczony z cytryną i roszpunką
Puree ugniatamy z masłem i mlekiem (można dodać przyprawy do ziemniaków).