Sposób przygotowania:
Łosoś z duszonymi porami i pieczonymi ziemniakami
► Ziemniaki: ziemniaki w mundurkach dobrze umyć szczoteczką do warzyw i przekroić na pół. Następnie gotować przez około 8 minut, odcedzić i pozwolić im trochę odparować. Teraz do ziemniaków domieszać olej i doprawić solą, pieprzem, dodać rozmaryn i mieszankę z suszonych ziół.
► Obgotowane ziemniaki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po około 10 minutach zamieszać.
► Sos z porą: w międzyczasie na patelni na rozgrzanym oleju z oliwek podsmażyć pory przez około 15 minut, do miękkości. Później dodać czosnek ( przecisnąć przez praskę ), wlać śmietanę i zagotować.
► Ziemniaki wyjąć na chwilę z piekarnika i polać zrobionym sosem z porą. Następnie łososia doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb i umieścić na środku naczynia żaroodpornego. Całość wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 15 minut w 200C / Grill /. Później jeszcze przez około 5 minut w 200C / Grill z Nawiewem /.
► Obgotowane ziemniaki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w 180C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Po około 10 minutach zamieszać.
► Sos z porą: w międzyczasie na patelni na rozgrzanym oleju z oliwek podsmażyć pory przez około 15 minut, do miękkości. Później dodać czosnek ( przecisnąć przez praskę ), wlać śmietanę i zagotować.
► Ziemniaki wyjąć na chwilę z piekarnika i polać zrobionym sosem z porą. Następnie łososia doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb i umieścić na środku naczynia żaroodpornego. Całość wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 15 minut w 200C / Grill /. Później jeszcze przez około 5 minut w 200C / Grill z Nawiewem /.