dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Łosoś pieczony z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczysty łosoś zapieczony pod selerem naciowym i pieczarkami z odrobiną parmezanu. Szybko i smacznie.

Łosoś pieczony z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łosoś pieczony z pieczarkami

 

  • 20 dag łososia (filet)
  • 5-6 pieczarek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża łyżka masła klarowanego
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki startego sera (parmezan)
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z pieczarkami
Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, włożyłam kawałki ryby i posypałam pieprzem cytrynowym. Seler pokroiłam w plasterki, pieczarki w ćwiartki i ósemki i rozrzuciłam wszystko na łososiu. Całość doprawiłam solą i pieprzem i posypałam startym serem. Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 25 minut. Podałam z ryżem naturalnym, całość posypałam posiekaną natką pietruszki.
Łosoś pieczony z pieczarkami
Łosoś ułożony w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem
Łosoś pieczony z pieczarkami
Łosoś zapieczony pod kołderką z selera naciowego i pieczarek

Tagi:

sery ser