redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Książka Kucharska: Multicooker - przepisy

Łosoś pieczony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deliatny, łagodny i pyszny łosoś z ziemniakami. Doskonały pomysł na obiad. Pieczony łosoś z ziemniakami przygotowany w Multicookerze. Czas przygotowania: 5 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: fry, bake. Porcji: 2.

Łosoś pieczony z ziemniakami

Składniki:

Łosoś pieczony z ziemniakami

 

  • 300 g filetów z łososia
  • 4 ziemniaki pokrojone w plasterki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 90 ml białego wina
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z ziemniakami
1. Umyte i osuszone filety z łososia przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą i koperkiem.

2. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.

3. Do misy urządzenia wlać oliwę, wrzucić pokrojone w plasterki ziemniaki, przyprawić szczyptą soli i smażyć na złoto przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE. Nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Za pomocą przycisku TEMPERATURE wybrać 150°C. Nacisnąć przycisk START.

5. Na ziemniakach ułożyć przyprawionego łososia, pomidorki koktajlowe, całość zalać białym winem i zamknąć pokrywę.

6. Kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM.

7. Po zakończeniu programu odłączyć urządzenie od prądu.

Tagi:

ziemniaki